Till vänster är en bild på höstförökande blåstång som bildar förökningstoppar (1) strax ovanför sina flytblåsor (2) medan den sommarförökande blåstångens förökningstoppar sitter på sidogrenar (3 & 4). Kan du hitta den ovanliga hösttången åt oss?
 

Blåstången förökar sig under olika perioder i Östersjön, antingen på sommaren eller på hösten. Den vanligaste formen av blåstång förökar sig på sommaren. Höstförökande blåstång bildar förökningstoppar en liten bit ovanför årets flytblåsor. Sommarförökande blåstång har sina förökningstoppar på speciella sidogrenar. 

Utrustning:

Sax eller kniv och kamera.

Provtagning:

Undersök några tångplantor i strandkanten eller sittande på små stenar utan att ta loss hela plantor. 

Att svara på:

  1. Har blåstångsplantorna flytblåsor eller inte? 
  2. Har tången förökningstoppar som sitter strax ovanför flytblåsorna (hösttång) eller har den många förökningstoppar på sidogrenar (sommartång)?  
  3. Plocka några grenar från olika plantor med förökningstoppar (som t ex 1:an på bilden ovan). Bred ut grenarna så gott du kan, så att man ser topparna bra, och ta ett foto. 

Rapportering av resultat:

  • Ange datum och tidpunkt för när undersökningen gjordes. 
  • Platsen: koordinater (format 59.750055, 19.077758) eller namnet på ön/platsen och kommunen.
  • Ange om blåstången du hittat har flytblåsor eller inte och om du tror att den är sommar- eller höstförökande.
  • Skicka foto med övrig information till e-postadress: algforskarsommar@su.se
    De bilder du skickar kan komma att användas i vår forskningskommunikation. 

Den här uppgiften kan du gärna utföra samtidigt som du utför studien om vilka smådjur som lever av tång om du vill göra båda två!

Tack för Din hjälp!

 

 

BLÅSTÅNGENS KÄRLEKSLIV 

Under stilla fullmånekvällar i maj och juni släpper tångplantorna ut miljarder små ägg och spermier i Östersjöns vikar. Svärmningen är synkroniserad och följer tidvattnet och månens dragningskraft trots att vi i Östersjön inte har något tidvatten. Det är en kvarleva från när tången endast växte i tidvattenzonen. Trots mängden ägg är det ytterst få som landar på en lämplig botten och överlever. Tångruskor växer långsamt och man tror att de kan bli upp till 50 år gamla.

Sommarförökande blåstång har knottriga förökningstoppar på speciella sidogrenar utan flytblåsor. Förökningstopparna finns från tidig vår till sensommaren, sedan trillar de av.

Men det finns också en höstförökande blåstång! Hos de höstförökande individerna bildas flytblåsor i maj-juni och sedan växer förökningstopparna ut strax ovanför årets flytblåsor under slutet av juli och sitter kvar länge under hösten, ofta till sent i oktober.

För att hitta höstförökande blåstång kan det vara bra att undersöka samma plats både tidigt på sommaren (juni-juli) och på hösten (augusti-september). De höstförökande plantorna kan gynnas av att det finns mindre fintrådiga alger som täcker botten på hösten så att blåstångens groddplantor får svårt att fästa sig på botten på sommaren. Mängden fintrådiga alger minskar på hösten. Detta skulle kunna göra det lättare för tångplantor som förökar sig senare på året när klippbotten är renare.

Dina rapporter hjälper oss att få mer kunskap om var den höstförökande blåstången förekommer utmed kusten och om utbredningen ökar eller minskar.