Grönslick, Cladophora glomerata, är en ettårig fintrådig alg som blir olika kraftigt grön beroende på hur välgödslad den är, precis som gräsmattan på land. Den kan därför användas som indikator på tillgången av näring, speciellt kväve. Nära en föroreningskälla, t.ex. ett enskilt avlopp eller där spillning från fåglar rinner ner från klippan blir grönslicken mörkt grön och tofsarna blir kortare. Ju mindre näring det finns i vattnet, desto längre och ljusare blekgröna blir tofsarna. 

Bilden visar tre exempel på hur grönslicken varierar i färg, från vitgul (1) till mörkt grön (5). Försök ange en siffra mellan 1-5 som du tycker passar bäst för den grönslick du hittat! 1: blek vitgul, 2: blek gröngul, 3: ljusgrön, 4: grön eller 5: mörkgrön. 
 

Färgen; från blekt gulvit till riktigt mörkt grön, och längden på tofsarna hos grönslick varierar mellan olika platser i skärgården. Hjälps oss att hitta skillnaderna! 

Utrustning:

Kniv, linjal, ett plastlock eller blomfat (gärna ljust) och kamera.

Välj en plats:

För att kunna jämföra färg och tofslängder mellan olika platser behöver grönslicken sitta på en slät klippa som lutar mot söder, så att den får lika mycket solbelysning. I skuggiga skrevor kan grönslicken nämligen bli mörkare, eftersom den innehåller mer klorofyll för att klara av att växa i skugga.

Provtagning på klippan:

Mät dina grönslickstofsar med en linjal!
  1. Börja gärna med att ta ett foto på klippan och algerna där du valt att göra din undersökning (ca 1-2 meters avstånd).
  2. Notera vilket väderstreck grönslicken växer i, och om det är en solig eller skuggig plats.
  3. Ange färgen enligt en femgradig skala: 1 = blek vitgul, 2 = blek gröngul, 3 = ljusgrön, 4 = grön eller 5 = mörkgrön. (Se bild ovan för exempel.)
  4. Ange om du noterar något lokalt utsläpp i närheten av insamlingsplatsen, t.ex. en bäck som rinner ut från en åker eller fågelspillning på klippan. 

Undersökning av tofsarna:

  1. Skrapa sedan loss lite grönslick från bältet och lägg i lite vatten på plastlocket eller blomfatet. Välja ut 5 tofsar och lägg i en rad. 
  2. Mät längden på tofsarna i cm med linjalen. 
  3. Ta ett foto på tofsarna.  

Rapportering av resultat:

  • Ange datum och tidpunkt för när undersökningen gjordes. 
  • Ange platsen: koordinater (format 59.750055, 19.077758) eller namnet på ön/platsen och kommunen.
  • Skicka fotot tillsammans med övrig information till e-postadress: algforskarsommar@su.se 
    De bilder du skickar kan komma att användas i vår forskningskommunikation. 

Tack för Din hjälp!

 

 

ANDRA GRÖNA ALGER

Tarmalgen är lik grönslick men växer ofta lite högre upp på klippan, i små vattensamlingar eller hällkar. De är ihåliga.

Tarmalgen är lik grönslick men växer ofta lite högre upp på klippan, i små vattensamlingar eller hällkar. De är också ihåliga.

Det finns flera arter av tarmalger, (Ulva spp.) som går att förväxla med grönslick. Grov tarmalg, Ulva intestinalis är ihåliga och utan förgreningar.

De växer ofta i vattensamlingar lite högre upp på klippan men också på stenar i strandkanten. Andra arter av tarmalger kan ha några få förgreningar.

Färgen hos tarmalger är klargröna, men när de förökar sig eller torkar och dör töms cellinnehållet och bara de vita cellväggarna blir kvar.

Läs mer om

Grönslicksmattans färg visar hur mycket näringsämnen det finns just på denna plats. Genom att jämföra flera platser kan vi få en storskalig bild av hur tillgången på näring förändras. Ofta är det mest näring närmast land, och sedan blir det mindre och mindre ju längre ut i skärgården man kommer. Men det påverkas förstås av lokala utsläpp.

Dina observationer är därför av stort värde och bidrar med kunskap om skillnader mellan olika områden och grönslickens möjlighet att berätta mer om läget med övergödningen.