I den här uppgiften vill vi ha din hjälp med att undersöka de vanligaste smådjuren som äter (betar) på tång eller som bygger bon eller hus av tång. 

Så här som tången på bilden ovan kan en planta som blivit delvis uppäten (betad) av de små men många tånggråsuggorna se ut. De brukar lämna de nyaste topparna men en betad tångplanta blir svag och kan lätt slitas loss från klippan när det blåser och stormar. 

Tånggråsuggorna kan ha helt olika färg och mönster, som du ser på bilden till vänster. Det gör att de lätt kan gömma sig i tångbältet och fiskarna får svårt att fånga dem. Blir tånggråsuggorna för många kan de äta upp så mycket av tången att den minskar eller försvinner i området.    

 

 

Här till vänster ser du tre båtsnäckor, även kallade schackmönstrade snäckor. Finns det mycket båtsnäckor kan de äta upp många av de nya små tånggroddplantorna vilket försvårar för tångens spridning och hindrar den från att växa till sig och blir stor och gammal. 

 

Nattsländans larver, på bilden ovan, bygger sina hus av tångbitar och olika vattenväxter. 

Vilka smådjur kan du hitta i en tångruska? Hur många är de? 


Utrustning:

För uppgiften behöver du: sax eller kniv, en balja (helst ljus), måttband och kamera. 

Provtagning:

Skakad tång med djur i en balja
Här ser du smådjur som trillat ur efter att vi skakat en tångruska i en balja. Gör samma sak och berätta för oss vilka djur du ser och hur många de är. Tack!

Plocka upp en tångruska. Låt själva fästskivan sitta kvar genom att skära av eller klippa av tångplantan strax ovanför fästet. Då kan det växa ut nya grenar igen från fästskivan. Eller ta upp en hel tångruska med stenen som den sitter på också. 

  1. Skaka ruskan ordentligt så att djuren ramlar ur och hamnar i baljan eller kärlet du tagit med. Kolla igenom ruskan och plocka den ren från alla djur som gömmer sig i den. 
  2. Räkna antalet individer av de olika arterna. Simmar de runt för snabbt så töm försiktigt ut lite av vattnet eller gör bara en grov uppskattning av antalet individer per djurart. Om du är osäker på arterna, ta hjälp av bilderna ovan eller länkarna nedan. 
  3. Mät hur lång ruskan är eller ta ett foto med t.ex. en fot bredvid för att ange storleken. 
  4. Lägg tillbaka tångruskan och släpp ut djuren i havet.

Rapportering av resultat:

  • Ange datum och tidpunkt för när undersökningen gjordes. 
  • Platsen: koordinater (format 59.750055, 19.077758) eller namnet på ön/platsen och kommunen.
  • Blåstångsruskans storlek (cm) och ta ett foto. 
  • Skicka foto, arter och individantalet tillsammans med övrig information till e-postadress: algforskarsommar@su.se.
    De bilder du skickar kan komma att användas i vår forskningskommunikation. 

Den här uppgiften kan du gärna utföra samtidigt som du utför studien om när tången förökar sig hos dig om du vill göra båda två!

Tack för din hjälp!

 

 

BAKGRUND & FAKTA:

Se fler foton och läs mer om arter som bor och lever i tången genom att klicka på länkarna:

ÖSTERSJÖNS SKOG

I blåstångsbältet finner vi många arter av smådjur. Havsgråsuggor, tångmärlor och olika arter av snäckor gnager på blåstångens skott eller av de fintrådiga alger som växer på tången. Beroende på hur många havsgråsuggor som lever och äter av blåstången kan den bli mer eller mindre nedbetad. Båtsnäckor betar på små alger och groddplantor av blåstång. Andra arter, som tångräkor och småfisk, hittar skydd inne i tångskogen. De små djuren är nämligen föda för många fiskarter och därför en viktig länk i Östersjöns näringskedjor.

Finns det mycket stora mängder betare kan de bidra till att beta ner blåstångsbeståndet i ett område och på sikt försvåra för Östersjöns hela näringsväv. 

Att få din hjälp med att undersöka hur mycket smådjur som lever i en tångruska och leta speciellt efter betande havsgråsuggor och båtsnäckor är däför viktigare än det kanske först verkar! 

MYLLER AV LIV. Illustrationen visar exempel på smådjur som brukar leva i en tångruska!